Հետաքրքիր փաստեր գարեջրի մասին, որոնք արժե իմանալ
ՓԱՍՏ №1 Գարեջրի առաջին պատրաստողները կանայք էին
Մինչեւ 18-րդ դարը միայն գեղեցիկ սեռի ներկայացուցիչներն էին զբաղվում գարեջրագործությամբ։ Բոլոր երկրներում, որտեղ գարեջուր էին պատրաստում հենց այդպիսի տենդենց կար: Նաև կանայք հաճախ դառնում էին գարեջրի հովանավորներ, օրինակ՝ Նինկասին և Մենկետը։
ՓԱՍՏ №2 Սլավոնական «գարեջուր»
Սլավոնական «пиво» բառը գալիս է «пить» բայից: Հնում ցանկացած խմիչքի անվանում էին գարեջուր։
ՓԱՍՏ №3 Գարեջուր բրնձից
Հին Չինաստանում գարեջուրը պատրաստում էին ծլած բրնձից, ինչպես նաև բրնձի՝ մրգերի ավելացումից։
ՓԱՍՏ №4 Եգիպտացիները ջրի փոխարեն գարեջուր են խմել
Հին Եգիպտոսում Նեղոս գետի ընդհանուր աղտոտվածության պատճառով տեղի բնակիչները նախընտրում էին սովորական ջրի փոխարեն գարեջուր խմել։ Այսպիսով, բուրգերի կառուցման ժամանակ եգիպտացի բանվորներին օրական երեք բաժակ գարեջուր էին տալիս՝ ծարավը հագեցնելու և աշխատունակությունը բարձրացնելու համար։ Եվ այնուամենայնիվ, ենթադրվում էր, որ գարեջուր խմող բանվորը աշխատավայրում չի ըմբոստանա։
ՓԱՍՏ №5 Ամենասիրված գարեջուրը
Գարեջրի ամենատարածված տեսակը լագերն է: Լագերի տեսակարար կշիռը համաշխարհային սպառման մեջ հասնում է 80%-ի։
ՓԱՍՏ №6 Չիփսը՝ որպես ամենասիրված խորտիկ գարեջրի հետ
Ենթադրվում է, որ չիպսերը պատահաբար են հայտնագործել: Ջորջ Քրամ անունով խոհարարը ի պատասխան մագնատի քննադատությանը, թե նա կարտոֆիլը չափազանց հաստ է կտրատում, որոշում է կարտոֆիլը կտրատել թղթի պես բարակ և տապակել։ Որոշ ժամանակ անց նրա պատրաստածը դարձավ ամենահայտնի ուտեստը ռեստորանում, որը կոչվում էր չիպս։
ՓԱՍՏ №7 Գարեջրի միջազգային օր
Գարեջրի օրը նշվում է օգոստոսի առաջին ուրբաթ օրը։ Գարեջրի առաջին օրը տեղի է ունեցել 2007 թվականին ԱՄՆ-ում։ Մինչեւ 2012 թվականը տոնն արդեն նշվել է 50 երկրներում՝ ավելի քան 200 քաղաքներում։
Գարեջրի ազգային օրը ամենամյա ոչ պաշտոնական տոն է, որը նշվում է ամերիկացի գարեջուր խմողների կողմից ապրիլի 7-ին։ Այս ամսաթիվն ընտրվել է ի հիշատակ 1933 թվականին Կալեն-Հարիսոնի օրենքի, ուժի մեջ մտնելուց հետո:
ՓԱՍՏ №8 Գարեջրի ֆոբիաներ
Գարեջուրն այնքան հայտնի է դարձել, որ ֆոբիաներ է առաջացրել։ Օրինակ Չենոսիլիկաֆոբիան, դատարկ գարեջրի բաժակի վախն է: Եվ այս վախը հեշտ է հասկանալ։
ՓԱՍՏ №9 Գինեսի փրփուռները տարբեր էն
«Գինես» գարեջուրը զարմանալի հատկություն ունի՝ նրա փրփուռները ոչ թե վեր են բարձրանում, այլ ընկնում են բաժակի հատակը։ Դա ճիշտ լցնելն իսկական արվեստ է։ Այսպիսով, հաճելի համ առաջանում է ոչ թե առաջին կումի, այլ վերջին կումի ժամանակ։
ՓԱՍՏ №10
Զիտոլոգիան գիտահետազոտական գիտակարգի անվանումն է, որը զբաղվում է գարեջրի ուսումնասիրությամբ և դրա պատրաստման առանձնահատկություններով։ Այս ոլորտի մասնագետները ուսումնասիրում են փրփուր ստեղծելու բոլոր տեսակի բաղադրիչները, ինչպես նաև արտադրության տեխնոլոգիան։
ՓԱՍՏ №11
Գարեջրի կալորիականությունն ավելի ցածր է, քան խնձորի հյութը, Կոկա-Կոլան, այլ գազավորված ըմպելիքները նաև շաքարավազով և կաթով ըմպելիքները։
ՓԱՍՏ №12
Գոյություն ունի գարեջրի ավելի քան 400 տեսակ:
Բացի ավանդական գարեջրից, կարող եք համտեսել նաև գարեջուր ՝ պիցցայի և շոկոլադի բլիթների համով։ Կաթով, բանանով, ձմերուկով կամ սուրճի համով։
ՓԱՍՏ №13
Գարեջուրների մեծ մասը սառչում են -2°C ջերմաստիճանում և սառչելուց հետո մնում են խմելուն պիտանի , բայց կորցնում է համն ու բույրը:
ՓԱՍՏ №14
Ամենաթույլ ալկոհոլային գարեջուրը պատրաստվել է 1918 թվականին Գերմանիայում։
Խմիչքը պարունակում էր ընդամենը 0,2% ալկոհոլ։ Իսկ աշխարհի ամենաթունդ գարեջուրը կոչվում է «Snake Venom», պարունակում է 67,5% ալկոհոլ, պատրաստվում է Շոտլանդիայում՝ խմորումից հետո սովորական գարեջուրից ջուրը գոլորշիացնելով։ Արտադրողը խորհուրդ է տալիս ըմպելիքը համտեսել փոքր կումերով։
ՓԱՍՏ №15
Գարեջրի ամենամեծ փառատոնը Oktoberfest-ն է, որն ամեն տարի անցկացվում է Մյունխենում 16 օր՝ սեպտեմբերի վերջին օրերից մինչև հոկտեմբերի առաջին շաբաթվա վերջը։ Ամեն անգամ փառատոնին գալիս է մոտ 6 միլիոն զբոսաշրջիկ։
ՓԱՍՏ №16
Աշխարհի ամենամեծ գարեջրի գործարանների մեկ երրորդը ստեղծվել է Բավարիայում:
ՓԱՍՏ №17
Գարեջրի մասին գիտությունը կոչվում է Զիթոլոգիա: Տերմինը ծագել է հունարեն երկու բառերից՝ «Զիթոս» (գարեջուր) և «Լոգոս» (հետազոտություն): Իսկ Գերմանիայում գործում է Մյունխենի գարեջրի ինստիտուտը, որի գիտնականները ապացուցել են, որ յուրահատուկ բաղադրության շնորհիվ 1 լիտր չֆիլտրված գերմանական գարեջուրը 10 անգամ ավելի առողջարար է, քան 1 լիտր կաթը։
ՓԱՍՏ №18
Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ գարեջուրն ամրացնում է ոսկորները և 40%-ով նվազեցնում երիկամներում քարերի առաջացման հավանականությունը: