Շշալցվա՞ծ, թե՞ լցնովի
Գարեջրի սիրահարներին հավանաբար հետաքրքրում է՝ ո՞րն է տարբերությունը լցնովի և շշալցված գարեջրի միջև:
Շշալցված գարեջուրն ունի 90 օր և ավելի պահպանման ժամկետ, եթե փաթեթի վրա նշված ըմպելիքի պահպանման ժամկետը գերազանցում է 4 ամիսը, ապա արտադրողը կոնսերվանտներ է ավելացրել։ Ցավոք այդ կոնսերվանտներից ոչ բոլորն են անվտանգ սպառողների առողջության համար։
Լցնովի գարեջուրը նույնպես պաստերիզացված է, բայց այլ կերպ։ Այս առումով այն գերազանցում է շշալցվածին: Լցնովի գարեջուրը կարող է պահպանվել մինչև 30 օր (եթե լցված է տակառների մեջ), բայց պլաստիկ շշի մեջ լցնելուց հետո պետք է խմել որքան հնարավոր է շուտ՝ ցանկալի է 1-2 օրվա ընթացքում:
Լցնովի և շշալցված գարեջրի հիմնական տարբերություններից մեկը փաթեթավորումն է: Լցնովի գարեջուրը լցնում են տակառների մեջ, ո՛չ լույսը, ո՛չ օդը չեն թափանցում դրանց մեջ, այստեղ անհնար է ինչ-որ բան ավելացնել։
Շշալցված գարեջուրը ցանկալի է լինի ապակյա տարաի մեջ։ Իսկ ինչ վերաբերում է պլաստիկ փաթեթավորմանը դա համարվում է ամենաանհաջողը խմիչքի համար։ Այն փոխանցում է լույս, որը գարեջրի համի գլխավոր թշնամիներից է։ Թթվածինը և գարեջրի մեջ եղած ածխաթթու գազը աստիճանաբար անհետանում է պլաստիկ փաթեթավորման պատճառով։
Գարեջրի պահպանման համար իդեալական շիշը համարվում է շագանակագույնը նաև կարող է լինել կանաչ։
Ո՞ր գարեջուրն է ավելի լավ՝ լցնովի թէ շշալցված
Այս հարցին հստակ պատասխան չկա, քանի որ ամեն ինչ կախված է ճաշակից և վերը նկարագրված գործոններից: Գարեջրի սիրահարները գնահատում են խմիչքի բույրը, թարմությունը և համը:
Շշալցված գարեջրի դրական կողմերը
- Երկար պահպանման ժամկետ
- Արտադրողը խստորեն վերահսկում է ապրանքի բաղադրությունը
- Գարեջուրը սառնարանում չպահելու առավելություն
- Օգտագործման հարմարավետությունը (պարտադիր չէ լցնել բաժակների մեջ)
Շշալցված գարեջրի առավելությունները
- Սննդային հավելումների և կոնսերվանտների բացակայություն կամ դրանց պարունակության ցածր տոկոս
- Թարմ ըմպելիք լավ համով
- Ավելի օգտակար է մարդու օրգանիզմի համար